In streng gereguleerde marketen, zoals de financiële sector, zijn innovatie en flexibiliteit essentieel om concurrerend te blijven. Daarbij brengen strikte regelgeving en hoge compliance-eisen unieke uitdagingen met zich mee. Door vanaf het begin samen te werken met risicopartijen – zoals Legal, Compliance en Risk – kunnen organisaties de weg vrijmaken voor snellere en soepelere innovatietrajecten.
Jordy Stoelwinder, productmanager bij Vista Hypotheken, benadrukt het belang van samenwerking met deze partijen. In de Data Sharing Podcast legt hij uit: "Het zijn niet alleen maar afdelingen die nee roepen. Legal kan juist ook nog weer met betere ideeën komen om je te helpen innoveren."
"Het is echt een co-creatie. Mocht dit nog niet zo zijn in jouw organisatie, probeer dan vooral zo'n omgeving met elkaar te creëren."
Jordy Stoelwinder, Productmanager Vista Hypotheken
In de praktijk zien productmanagers soms op tegen de betrokkenheid van afdelingen zoals Legal en Compliance, uit angst dat deze de voortgang zouden vertragen. "Wat je vaak merkt is dat vooral productmanagers Compliance, Legal en Risk als verplichte hoepeltjes zien die je door moet en het soms ook erg vervelend vinden dat zij ook nog een mening hebben." aldus Stoelwinder. "Dan heb je een fantastisch idee en dan word je soms teruggefloten of je moet dingen aanpassen."
Door risicopartijen vanaf het begin te betrekken, kunnen mogelijke knelpunten vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost. Deze proactieve aanpak zorgt ervoor dat innovaties voldoen aan de wettelijke kaders, wat later tijd en kosten bespaart. Daarnaast biedt het waardevolle inzichten die de kwaliteit en haalbaarheid van innovaties vergroten.
"Dat vond ik mooi, dat juist iemand vanuit Legal met het advies kwam om het gewoon in één keer compleet te doen"
Jordy Stoelwinder, Productmanager Vista Hypotheken
Een goed voorbeeld van het strategisch inzetten van Legal is de overgang naar datagedreven hypotheekverstrekking bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waar Stoelwinder eerder werkte. In plaats van zijn voorstel om een minimale aanpassing in de NHG-voorwaarden te doen, adviseerde Legal juist om dit grootser aan te pakken. Dit zorgde ervoor dat NHG de weg vrijmaakte voor adoptie van brondata binnen de hypotheekketen.
Stoelwinder: “Ja, dat vond ik mooi, dat juist iemand vanuit Legal, waarvan je toch vaak denkt dat ze wat terughoudend zijn, met het advies kwam om het gewoon in één keer compleet te doen, waardoor je eigenlijk al voorloopt op de markt.”
Stoelwinder’s boodschap aan andere organisaties: "Het is echt een co-creatie. Mocht dit nog niet zo zijn in jouw organisatie, probeer dan vooral zo'n omgeving met elkaar te creëren. Want dat komt echt innovaties ten goede."
Naast interne afdelingen spelen ook externe toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), een cruciale rol. Door hen vroegtijdig bij een project te betrekken, kunnen mogelijke obstakels tijdig worden aangepakt. Zo voorkom je dat projecten later vastlopen op punten die voorkomen hadden kunnen worden.
"Zij kijken net met een andere bril, maar wel een bril waarvan je weet: als je er nu niet al mee bezig bent, krijg je het straks alsnog op je bord."
Jordy Stoelwinder, Productmanager Vista Hypotheken
Stoelwinder deelt zijn ervaring met een pilotproject* bij Vista Hypotheken: "We hadden ongeveer een beeld van hoe de pilot eruit gaat zien. Wie is de doelgroep? Hoe zien wij het voor ons qua berekeningen en dergelijke? Daarmee zijn we naar de AFM gegaan en die kwamen met terechte kritische vragen. Zij kijken net met een andere bril, maar wel een bril waarvan je weet: als je er nu niet al mee bezig gaat, krijg je het straks alsnog op je bord. Dat gaf ons weer een stukje huiswerk om verder mee te gaan.”
Dit soort feedback zorgt dat teams beter voorbereid zijn op de eisen van toezichthouders, wat de kans op interne goedkeuring vergroot en het traject versoepelt. Het helpt interne risicopartijen namelijk in hun besluitvorming als zij weten dat dit al met de toezichthouder besproken is en dat zij niet afwijzend hebben gereageerd.
Door op deze manier toezichthouders op te zoeken, ontstaat er een duurzame basis voor toekomstige projecten die voldoen aan zowel innovatie-wensen als wettelijke richtlijnen.
Vista Hypotheken en Ockto werken samen met andere partijen uit de hypotheeksector aan een ketenbrede pilot. Er wordt gekeken hoe PSD2 banktransacties in kunnen worden gezet om hypotheekaanvragen te beoordelen op basis van netto bestedingsgedrag, in plaats van bruto inkomen.
Om succesvol te innoveren in een zwaar gereguleerde sector, is het essentieel om risicopartijen vanaf het begin te betrekken. Door hun inzichten vroegtijdig in projecten te integreren, kunnen organisaties niet alleen sneller innoveren maar ook voldoen aan de eisen van toezichthouders en wetgevers.