Met PSD2 kan iedereen ervoor kiezen om buiten de eigen bank-omgeving veilig hun betaalgegevens in te zien. Ockto Open Banking helpt om slimme business intelligence regels in te bouwen. We faciliteren alles wat er nodig is om aan de slag te gaan met PSD2 én om betere financiële services te bieden. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen transacties te laten aanleveren - bijvoorbeeld ter controle van inkomsten, woonlasten en het eigendom van een rekening.

Benieuwd waar open banking op kan worden ingezet? Check de 8 minuten snelcursus >>

Ockto kan op verschillende manieren worden toegepast in het Open Banking domein

Open Banking mogelijkheden

Met Ockto Open Banking kunnen klanten rekeningen van verschillende banken op één plek verzamelen, inclusief alle betaaltransacties en saldo-informatie. Dit kan op basis van API, of een integratie met de Ockto app.

 • Ockto Open Banking zet de ruwe transactiegegevens real-time om in bruikbare financiële inzichten en categorisaties. Dit geeft een 360° overzicht van de financiële situatie van de klant in een handomdraai
 • Tot 24 maanden aan transactiegeschiedenis
 • Werkt met alle Nederlandse banken
 • Persoonlijke én zakelijke rekeningen
 • ~95% van transacties automatisch gecategoriseerd. Bijvoorbeeld: Detectie van inkomsten en vaste (woon)lasten
 • Je ontvangt van de klant alleen de gegevens die nodig zijn voor jouw dienstverlening (bijvoorbeeld het inkomen, of de woonlasten)
Vrijblijvend kennismaken

Banktransacties aanleveren

Bankafschriften of transacties aanleveren -  bijvoorbeeld ter controle van inkomsten, woonlasten en het eigendom van een rekening. Deze gegevens kunnen door middel van de Ockto app gecombineerd worden met andere brondata. 

 • Via de Ockto-app zijn banktransacties op te halen bij bijna alle Nederlandse banken. Zo krijg je voor al je processen snel én AVG-proof inzicht in de transacties van een consument op één of meerdere (lopende) rekeningen
 • Banktransacties categorisatie
 • Tot 24 maanden aan transactiegeschiedenis
 • Crosscheck: Naast eigendom van de bankrekening ook crosschecks tussen overheidsdata en bankdata (bijvoorbeeld de verificatie van bruto naar netto loon).
 • Aanvullende gegevens uit brondata: De Ockto-app is niet alleen geschikt om bankafschriften aan te leveren. Je kunt er ook aanvullende gegevens mee ophalen uit brondata, zoals MijnOverheid, MijnPensioenoverzicht of DUO
 • Inzicht in o.a. alimentatie, studieschuld en toeslagen: 
  Het verschilt per branche of organisatie wat je moet meenemen bij een beoordeling. Bijvoorbeeld voor de bepaling van woonlasten, het netto inkomen of de draagkrachtnorm
11 veelbelovende open banking initiatieven van Hollandse bodem

11 veelbelovende open banking initiatieven van Hollandse bodem

Bekijk ze hier
Hoe werkt dit voor jou en je klant?
Open Banking, hoe werkt het?

Hoe werkt dit voor jou en je klant?

Met Ockto kun je eenvoudig en betrouwbaar informatie uit banktransacties laten aanleveren.

Dit kan via de Ockto app, of via een API direct op jullie systeem. Via de Ockto app stuur je de klant een verzoek om de benodigde gegevens aan te leveren via Ockto. Dit kan onderdeel van een online journey zijn of je kunt er een e-mail voor sturen.  Bekijk de video demo.

1

Stap 1: De klant selecteert een bank

De klant selecteert binnen Ockto één of meerdere bank(en). De klant wordt vervolgens doorgestuurd naar de app of website van de bank. 

2

Stap 2: Bevestiging van de klant

De klant logt in met de inlogmethode van de eigen bank. 

3

Stap 3: De gegevens worden opgehaald

Ockto haalt de gegevens veilig op en zet deze om in de relevante financiële inzichten. De klant wordt teruggestuurd naar de Ockto journey. 

Hoe worden de banktransacties aangeleverd?

De banktransacties worden via een REST API aangeleverd in JSON formaat. Dit is gemakkelijk in te lezen in bedrijfssoftware om de gegevens verder te verwerken. 

Daarnaast wordt het Ockto Data Model (ODM) bijgewerkt met saldo-informatie van lopende rekeningen, banktransacties gegroepeerd op categorie en CDD-resultaten. 

Veilig en vertrouwd banktransacties aanleveren

Ockto is een volledig veilige en vertrouwde tool om banktransacties te laten aanleveren. Ockto beschikt over een eigen PSD2-vergunning en voldoet daarmee aan de strenge eisen van De Nederlandse Bank (DNB).

 • De klant deelt via Ockto alleen de gegevens die nodig zijn voor de dienstverlening. 
 • Vooraf checkt Ockto of iemand voorkomt op de PEP- of sanctielijst (via het BKR).
 • De klant krijgt inzage in de opgehaalde banktransacties voordat deze verstuurd worden.
Group 36573 (1)

Banktransacties ophalen eenvoudiger en veilig maken?

Ockto maakt het mogelijk

Zie je de mogelijkheden van open banking en wil je je proces graag eenvoudiger maken?  Ockto helpt je graag met het mogelijk maken! 

Vrijblijvend kennismaken