ABN AMRO Digital Impact Fund investeert in Ockto


2018

Het Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO neemt een minderheidsbelang in de fintech Ockto. Ockto maakt het voor consumenten en bedrijven makkelijker om persoonlijke gegevens veilig te verzamelen en te delen. Dit maakt het voor een consument veel eenvoudiger om bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag te doen, of inzicht te krijgen in zijn volledige financiële situatie. Met de investering verbreedt ABN AMRO de samenwerking met Ockto die eerder al met dochteronderneming Moneyou is gestart. Tevens kan Ockto met het expansiekapitaal sneller groeien, verder professionaliseren en in de toekomst mogelijk ook internationaal opschalen.

Voor het aanvragen van een hypotheek, het afsluiten van een verzekering of het maken van een financiële planning zijn veel gegevens nodig. Het verzamelen van deze gegevens kan door Ockto eenvoudiger en sneller. Met behulp van de Ockto app worden gegevens bij verschillende overheidssites zoals De Belastingdienst, Mijn UWV, Mijn Overheid en Mijn Pensioenoverzicht opgehaald. Ockto toont deze gegevens in de app waar consumenten ze zelf controleren. Vervolgens sturen consumenten via een beveiligde online verbinding de gegevens door naar de derde partij.

Frank Verkerk, Chief Digital Officer  ABN AMRO: ” Ockto helpt alle Nederlandse consumenten aan de kortste en makkelijkste route naar een financieel overzicht. De  app biedt niet alleen een oplossing voor consumenten, het is ook echt een innovatie voor Nederland. Bedrijven kunnen hierdoor veilig verder automatiseren en betere dienstverlening bieden aan de consument. Een win-win situatie waarbij de consument zelf aan het stuur zit.”

Robert Harreman, CEO en mede oprichter van Ockto: “Op basis van onze samenwerking met ABN AMRO zien we grote kansen voor het gezamenlijk realiseren van synergiën, waar zowel de financiële sector als de consument beter van worden. Ockto is een platform waarmee we niet alleen financiële instellingen bedienen, maar ook andere sectoren waarvoor consumenteninformatie van belang is, zoals de schuldhulpverlening, de huursector en gemeenten. We zien dat consumenten wel zelfredzamer willen zijn, maar dat het vaak nog te veel tijd kost om de persoonlijke gegevens bij de diverse instellingen te achterhalen. Met Ockto nemen wij deze zoektocht weg. Met de invoering van de GDPR en PSD2 kunnen consumenten nog eenvoudiger én vooral veiliger de touwtjes in handen nemen als het gaat om hun persoonlijke gegevens. Ockto faciliteert dat.”

Het ABN AMRO DIF is het corporate venture capital fonds specifiek voor fintech waarmee ABN AMRO strategisch investeert in innovatieve start- en scale ups die zich bezighouden met digitalisering van financiële producten en diensten. Het fonds heeft naast Ockto nog 5 andere portfolio bedrijven: het Duitse solarisBank, het Amerikaanse Cloud Lending Solutionsen BehavioSec, het Zweedse Tink, en een blockchain initiatief in trade & commodity finance.

 

Een greep uit onze klanten in de hypotheeksector