Naast informatie uit overheidsbronnen kunnen nu ook banktransacties aangeleverd worden

Ockto breidt uit met banktransacties via PSD2


2021

Ockto breidt op te halen data uit met banktransacties via PSD2

 

Ockto stelt consumenten in staat om makkelijk en veilig persoonlijke gegevens bij verschillende overheidsbronnen op te halen en te delen met financieel dienstverleners. Inmiddels is de Ockto dataset uit te breiden met informatie uit banktransacties. Hierdoor zijn acceptatieprocessen voor financiële diensten nog verder te digitaliseren. Daarnaast maakt deze uitbreiding het werken met brondata voor nog meer sectoren interessant.

Na de toekenning van de PSD2-vergunning door DNB afgelopen zomer is er bij Ockto veel werk verzet. Klanten van Ockto kunnen consumenten nu ook vragen benodigde informatie uit banktransacties aan te leveren. Deze worden gecategoriseerd naar soort inkomsten en uitgaven. Denk daarbij aan de maandelijkse vaste lasten en inkomsten voor een huishouden zoals betaalde huur, kinderopvang, eventuele alimentatie, etc. Dat maakt het mogelijk voor een consument om niet alle banktransacties te delen, maar alleen de informatie die noodzakelijk is voor het verlenen van de betreffende dienst.

Werken met brondata nu voor meer sectoren interessant

Met de toevoeging van informatie uit banktransacties wordt het digitaliseren door te werken met brondata voor nog meer sectoren interessant. Auke Dirkmaat, Sales Manager Ockto: “We zien dat informatie uit banktransacties een belangrijke game changer is voor onder andere aanbieders van consumptief krediet en de private lease sector. Maar denk ook aan overheidsinstanties. Zij kunnen met behulp van Ockto de dienstverlening digitaliseren waardoor burgers veel persoonlijke gegevens niet meer los aan hoeven te leveren. Bijvoorbeeld bij schuldhulpverlening en het toekennen van regelingen en subsidies.”

Toezichthouders

Ook toezichthouders bewegen inmiddels mee met de trend om processen te digitaliseren met behulp van brondata. Per 1 april wordt bijvoorbeeld de VFN-leennorm aangepast waarbij het gebruik van brondata wordt toegestaan voor de kredietwaardigheidstoetsing.

Klanttrajecten

Inmiddels lopen er verschillende klanttrajecten waarbij informatie uit banktransacties gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor bijzonder beheer in de hypotheeksector. Gert Vasse, Account Director Ockto: “Partijen beginnen logischerwijs met deze functionaliteit bij afdelingen waar een consument al banktransactie informatie moet aanleveren. Voor zowel de consument als de casemanager kunnen hiermee veiliger en efficiënter banktransacties opgehaald, gecategoriseerd en geïnterpreteerd worden.”

Snel, eenvoudig en veilig gegevens aanleveren via een app

Met Ockto kunnen financiële dienstverleners consumenten verzoeken digitaal gegevens aan te leveren via de Ockto-app. Bijvoorbeeld voor een hypotheek, financieel advies, een huurwoning, of het openen van een spaarrekening. Snel, makkelijk en veilig. Hierdoor wordt het aanleveren van losse documenten verleden tijd. Ockto zorgt dat alleen de gegevens aangeleverd worden die nodig zijn voor het proces waarmee dus volledig wordt voldaan aan de AVG.

Meer weten over Ockto en de mogelijkheden van informatie uit banktransacties? Neem contact via het contactformulier.