Wat is een huurderscheck?

 

 Als verhuurder ben je altijd op zoek naar de meest geschikte huurder voor de woning die jij in de aanbieding hebt. Een huurderscheck voor verhuurders is het proces waarbij jij als verhuurder een grondig onderzoek uitvoert naar kandidaat-huurders, voordat je een huurovereenkomst aangaat. Het heeft als doel om voor jou als verhuurder meer inzicht te krijgen in de achtergrond en financiële situatie van de kandidaat-huurder, en om het risico op fraude te verminderen. Door jouw huurderscheck volledig digitaal te doen versnel je het screeningsproces, én verklein je de periode van leegstand.

Waarom is het screenen van huurders belangrijk?

 


Een huurderscheck (of huurders screening) is van belang voor jou als verhuurder omdat het helpt bij het beschermen van het eigendom én het minimaliseren van financiële risico's. Door het onderzoeken van de achtergrondinformatie en financiële geschiedenis van een potentiële huurder kun je beter inschatten of deze huurder in staat zal zijn om de huur op tijd te betalen en zich als een verantwoordelijke huurder zal gedragen.

Hoe werkt een digitale huurderscheck?

 


Als verhuurder kun je huurderschecks uitvoeren door gebruik te maken van screening via makelaars, of natuurlijk door het uitvoeren van je eigen onderzoek. Deze controles kunnen variëren qua diepte, afhankelijk van je behoefte. Tijdens een huurderscheck kun je als verhuurder verschillende checks digitaal verzamelen, zoals: 

  1. Kredietwaardigheid: Als verhuurder wil je de financiële situatie van de huurder beoordelen, zodat je zeker weet dat een huurder de huur kan betalen zolang het contract loopt. Dit kan worden gecontroleerd door het combineren van verschillende soorten databronnen. Daarnaast kun je aan de kandidaat-huurder inzicht vragen in het inkomen en de werksituatie; om te beoordelen of de huurder in staat is om de huurprijs en bijkomende kosten te betalen.
  2.  Identiteit: De identiteit van de huurder verifiëren door middel van een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of id-kaart. Hiermee kan worden nagegaan of de huurder daadwerkelijk is wie hij/zij beweert te zijn. Door OcktoID te gebruiken wordt je huurderscheck in één keer digitaal, want met de identiteitsverificatie voldoe je ook meteen aan de Wwft én AVG wetgeving.
  3. Verhuurhistorie: Als verhuurder kun je ervoor kiezen om inzicht op te vragen in de woonhistorie. Hiermee krijg je een overzicht van waar een kandidaat-huurder in het verleden heeft gewoond.  Vanuit Ockto gebruiken we daarvoor (onder andere) de databron "Basisregistratie Personen" (BRP).

Kortom, een huurderscheck is belangrijk om de veiligheid, financiële stabiliteit, bescherming van eigendommen en het verminderen van juridische risico's te waarborgen. Het helpt jou als verhuurder om verantwoorde en geschikte huurders te selecteren, waardoor de kans op problemen tijdens de huurperiode wordt verkleind.

 

Waarom zou je voor Ockto kiezen?


Ockto helpt je om in één keer de juiste informatie te ontvangen over jouw potentiële huurders. Via de app ontvang je alle benodigde informatie van je (kandidaat)-huurder, veilig én AVG-proof. Veiligheid staat bij ons op nummer 1: ons platform is ISO/IEC 27001-gecertificeerd én we werken uitsluitend op basis van datafilters. Door de gegevens digitaal meteen goed aangeleverd te krijgen rond je het proces in enkele minuten af voor zowel de huurders als jouw medewerkers. En, niet geheel onbelangrijk, we hebben een oplossing die echt werkt. We hebben al meer dan 1 miljoen app gebruikers en zijn geoptimaliseerd voor grote volumes.  Benieuwd naar nog acht andere voordelen van Ockto als het gaat om om jouw kandidaat-huurders screenen? Lees dan snel verder 👉🏻