Klantcase

Justlease: "Van lead naar order in 2:41 minuut"

Justlease-logo-transparant-1

Justlease is een slimme en innovatieve Private Lease aanbieder. In 2012 startten zij met de ambitie om de wereld van autolease te veranderen. Hun credo? "Alles wat repeterend is moet je proberen te automatiseren".

We spraken Robin Bonarius (Sr. Business Owner) en Stijn Claessens (Sales Manager) over hun aanpak van acceptatieprocessen op basis van brondata.

De resultaten

  • Van lead tot complete order in 2:41 minuut 
  • Halvering van het aantal fte kredietacceptanten
  • Tijdsbesparing en gemak voor de klant, alle gegevens compleet zonder te hoeven zoeken


"Alles wat repeterend is, moet je proberen te automatiseren"

Robin Bonarius, Sr. Business Owner

De aanloop

Poging 1: digitaal uitlezen van aangeleverde documenten

Dat de oplossing in digitalisering zou liggen was al wel snel duidelijk. In 2017 werden de eerste stappen gezet om documenten om te zetten naar digitale datavelden, door middel van document scan techniek. De verwachtingen lagen hoog, maar vielen in de praktijk tegen. Slechts een beperkt deel van de documenten kon zo digitaal worden verwerkt. Voor het overgrote deel was nog steeds manuele controle nodig. Geen oplossing dus.

Afkijken bij de hypotheeksector

Rond diezelfde tijd, we praten over 2018, begon in de hypotheeksector echt reuring rondom brondata te ontstaan. Bonarius vertelt: “In de pers en op LinkedIn las ik dat hypotheekadviseurs brondata gingen gebruiken om dit soort gegevens versneld aan te leveren. Toen heb ik jullie Sales Manager gebeld en gezegd: ‘Wij moeten even praten’. En zo zijn we op brondata gekomen.”

 

Doe de Brondata Check!

 

Voorwaarde: Alle benodigde gegevens in 1 sessie

Voor een optimaal klantgemak wilde Justlease zorgen dat alles in één sessie aangeleverd kon worden. Op het moment van de eerste gesprekken leverde Ockto echter alleen overheidsbronnen, maar dat was voor Justlease niet genoeg.

Banktransacties & rijbewijs-check

Bonarius: “Om met Ockto te gaan werken was het voor ons belangrijk dat de banktransacties ook beschikbaar waren en; zorg ervoor dat het rijbewijs erbij komt.” Banktransacties waren gelukkig al onderweg en de toevoeging van een rijbewijs-check werd bij Ockto hoog op de agenda gezet.

Claessens vult aan: “Waar ik erg blij mee ben is dat de zaken die wij echt nodig hebben snel opgeleverd worden. Nu bijvoorbeeld ook weer de inkomensverklaring voor zzp’ers.”

"De werkgeversverklaring,
daar zijn we mee gestopt"

Aanpassingen werkwijze

Om te zorgen dat in één sessie alle benodigde gegevens opgehaald konden worden heeft Justlease ook goed naar hun eigen werkwijze gekeken. “Onze ondernemersgeest zorgt ervoor dat we hier creatief naar keken en waar mogelijk de grenzen opzochten”, aldus Bonarius.

Hij vervolgt: “Bijvoorbeeld de werkgeversverklaring, daar zijn we mee gestopt. Anders zou je die nog apart moeten aanleveren, en dat willen we niet. We kijken nu naar de UWV-historie. Als iemand gewoon altijd een inkomen heeft gehad is dat prima.”

 

Wat levert het op?

Claessens: “Heel concreet; van lead naar order in 2:41 minuut. Dat is dus van lease-aanvraag op de website tot getekend contract. Bij de gemiddelde leasemaatschappij is dat 5 werkdagen. Én; wij doen met minder fte’s meer dossiers.”

Justlease werkt momenteel nog met twee straten: een normale (manuele) straat en de Ockto-straat. De manuele straat is in zes jaar tijd volledig geoptimaliseerd. Nu ligt de focus op het optimaliseren van de Ockto-straat.

"Van lead naar order in 2:41 minuut...
Bij de gemiddelde leasemaatschappij
is dat 5 werkdagen"

Fte reductie

In de huidige situatie is het aantal fte kredietacceptanten gehalveerd. Maar dat kan nog veel verder. Bonarius: “In mijn beeldvorming zal de uitval uiteindelijk zo klein worden dat hier nog een derde van overblijft”. Hij vervolgt: “En het belangrijkste is misschien wel de klantreis. De tijdsbesparing van de klant en het gemak dat je niet meer op zoek hoeft te gaan naar allerlei gegevens.”

 

Verdere optimalisatie

De waarde van brondata zit er voor Justlease vooral in dat alles in één keer aangeleverd wordt. Claessens: “Wat naar mijn idee nog beter moet in de klantreis is dat wanneer er een databron uit ligt, we de klant een afslag link of rechts moeten laten nemen zodat alsnog alles aangeleverd wordt. We willen niet later de klant moeten bellen omdat er nog iets moet worden aangeleverd.”

 

“We willen niet alleen de eerste Private Lease
maatschappij zijn die brondata gebruikt,
maar ook een supersnel proces neerzetten.”
 
 
Straight Through Processing en maximale efficiëntie

Het scheelt niet veel, maar Justlease is nog net niet op het punt van STP (Straight Through Processing). Claessens: “Het enige wat ons nu nog tegenhoudt zijn de woonlasten uit banktransacties. Die categorisering is nog niet goed genoeg om altijd automatisch door te kunnen zetten, dus die worden nog door de kredietacceptant handmatig achterhaald uit de aangeleverde data. Daar moeten nog stappen gemaakt worden.”

“En maximale efficiëntie” vult Bonarius aan, met oog op de concurrentie. “We willen niet alleen de eerste Private Lease maatschappij zijn die brondata gebruikt, maar ook een supersnel proces neerzetten.” 

 

New call-to-action

 Benieuwd hoe Ockto voor jou kan werken?

Laten we er vrijblijvend naar kijken!

Profielfoto Tim

 

Ben je naar aanleiding van deze praktijkcase benieuwd hoe brondata kunnen helpen om efficiënter klantgegevens te verzamelen én verwerken? Of ben je benieuwd hoe jouw organisatie concurrentievoordeel kan behalen met brondata?

Plan dan een vrijblijvende kennismaking. Onze salesmanager Tim Bijvoet vertelt je graag meer.