Blog

8 jaar Ockto: met Ockto kies je voor ervaring én voor een duurzame partner

Toen we bij Ockto startten met brondata ontsluiten, begaven we ons op compleet nieuw terrein. Inmiddels zijn we 8 jaar ervaring, veel nieuwe innovaties en meer dan een miljoen sessies verder. Met Ockto kies je dan ook voor een bewezen trackrecord, veel ervaring en ruime kennis van alles rondom brondata. We blikken terug en vooruit. Wat is er allemaal opgebouwd in die tijd? En hoe blijven we voortdurend op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?


Ockto anno 2016

In 2016 zag Ockto het levenslicht. We waren de eerste partij die de ontsluiting van brondata bij overheidsbronnen mogelijk maakte. Ockto is ontstaan vanuit één belangrijke gedachte: “Het verzamelen van al die persoonsgegevens moet toch makkelijker kunnen?!”.

Veel overheidsorganisaties, zoals MijnOverheid, de Belastingdienst en het UWV, hebben allerlei persoonsgegevens van burgers opgeslagen staan. Burgers kunnen daar inloggen om hun gegevens in te zien. Als er al zo veel gegevens in systemen staan, waarom levert het dan toch veel gedoe op voor burgers en moeten zij hun gegevens overal en nergens vandaan halen? Dat zie je bijvoorbeeld als mensen informatie moeten aanleveren voor de aanvraag van een hypotheek of consumptief krediet, of bij het reageren op een huurwoning

 Robert harreman image2-1Robert Harreman, founder Ockto: 

"Binnen Yellowtail, het bedrijf waar ik toen werkte, liepen we er tegenaan dat in veel online hypotheek- en pensioenportalen (die wij voor onze klanten ontwikkelden) persoonsinformatie nodig was.

Persoonsinformatie die consumenten vaak niet goed zelf konden invullen. Een naam en adres lukt iedereen wel, maar het correct invullen van inkomsten, schulden en pensioengegevens is vaak een heel ander verhaal. Als gevolg daarvan werden de online proposities meestal niet het succes dat onze klanten er vooraf van verwachtten."

 Vanaf 2016 zijn we bij Ockto gaan onderzoeken hoe we ontsluiting van brondata kunnen realiseren en daarbij voldoen aan alle wet- en regelgeving. We wilden processen efficiënter maken voor dienstverleners, zoals financiële instellingen, én ze voor de consument eenvoudiger, sneller en veiliger maken.

 

Voor onder meer de financiële sector was het gebruik van brondata een grote omslag. Zij waren gewend om alle persoonsgegevens als documenten op te vragen, over te nemen in softwarepakketten en dan zelf te beoordelen. Opeens was dit alles met een paar klikken en met minder handwerk mogelijk. Kon de aanlevering en beoordeling dan wel net zo grondig gebeuren als bij handwerk? Nou en of!

 

In de afgelopen jaren zijn steeds meer organisaties brondata gaan omarmen. Ockto is inmiddels een begrip, doordat we laten zien dat persoonsgegevens via brondata aanleveren veilig, AVG-proof, Wwft-proof en eenvoudig kan. In al die jaren hebben we organisaties mogen helpen in o.a. de hypotheeksector, het vastgoed, consumptief krediet en private lease. En inmiddels zijn we ook heel actief in het KYC domein, mede dankzij onze OcktoID oplossing voor identificatie & verficatie.

 

Ervaring met meer dan één miljoen user sessies

Sinds 2016 hebben al zeker één miljoen Nederlanders via Ockto gegevens opgehaald en gedeeld met financieel dienstverleners. Elke keer hebben we daarvoor gegevens uit verschillende bronnen samengevoegd. Daar hebben we als organisatie veel van geleerd. Zo zijn we allerlei onverwachte scenario’s tegengekomen, die we vervolgens oplossen om zo ons platform steeds verder te verbeteren.

 

Zo kunnen we met de app inmiddels vlekkeloos…

  • …namen met koppeltekens en speciale tekens verwerken;
  • …gegevens verwerken van mensen die geen officiële geboortedatum in het paspoort hebben staan;
  • dezelfde data samenvoegen als die in verschillende bronnen afwijkende benamingen krijgen.

 

Met onze jarenlange ervaring maken we de uitwisseling van persoonsgegevens mogelijk op een manier die werkbaar is voor organisaties en die ook voor consumenten makkelijk en prettig werkt.

 

>> Lees ook: Praktijkcase Toyota Louwman Financial Services:
“Het is niet alleen een IT-verandering, maar een volledige bedrijfstransformatie.”

 


Stabiele en toekomstbestendige organisatie

In de tijd dat Ockto bestaat, hebben we veel organisaties zien komen en gaan binnen het veld van brondata. Maar met Ockto kies je voor een stabiele organisatie waarbij de continuïteit gewaarborgd is. We hebben een groot klantbestand en zijn daardoor financieel gezond. Ook hebben we 35 medewerkers in dienst. Dus als er onverhoopt iemand ziek is of uitvalt, is er altijd een ander is die het stokje kan overnemen.

 

Verder hebben we met ons team in 8 jaar tijd veel kennis opgedaan over werken met brondata, de wet- en regelgeving en andere belangrijke factoren. Daarmee hebben we van Ockto een stabiel platform gemaakt.

 

Voor onze bestaande klanten hebben we een toegewijd team van accountmanagers (het RUN-team). Zij kijken met een datagedreven blik hoe bestaande klanten hun processen verder kunnen verbeteren. Hoe kunnen zij nog meer waarde uit Ockto halen? Ook nemen we klanten proactief mee in de ontwikkelingen die we binnen hun eigen en vergelijkbare markten zien, zodat ook zij kunnen inspelen op de laatste ontwikkelingen (zie bijvoorbeeld onze inzichten rondom private lease en consumptief krediet en de hypotheeksector).

 

Tegelijkertijd volgen we voortdurend de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van techniek, wet- en regelgeving en consumentengedrag. We kennen aankomende wetswijzigingen al voordat ze ingaan en spelen daar vroegtijdig op in. Denk maar aan de EDI-wallet, waarover we al ver voor de invoering in gesprek zijn met betrokken partijen. Je bent altijd zeker van een toekomstgericht platform.

Privacy by design 

 

Veiligheid en certificering

Veiligheid, certificering en toetsing door externe partijen loopt vanaf het eerste begin als een rode draad door alles wat we doen. We voldoen uiteraard aan alle geldende wetgeving en aan de eisen van toezichthouders. Je bent er dus zeker van dat je klanten persoonlijke gegevens op een veilige manier verzamelen en delen.

 

Zo garanderen we veiligheid bij Ockto:

  • De consument haalt zelf gegevens op bij overheidsinstanties en banken. De consument ziet een overzicht van die gegevens en beslist zelf over het doorsturen van de gegevens.
  • Ockto versleutelt alle persoonlijke gegevens. Wij kunnen de gegevens niet inzien; alleen de partijen aan wie de consument expliciet toestemming geeft, kunnen de gegevens zien.
  • Ockto voldoet aan de hoogste security-eisen. We zijn ISO 27001-gecertificeerd.
  • Ook hebben we een PSD2-vergunning, verstrekt door De Nederlandsche Bank. Daardoor kunnen we (na toestemming van de klant) transactiegegevens ophalen om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in woonlasten of inkomsten.
  • Verder hebben we een bemiddelvergunning van de Autoriteit Financiële Markten.
  • We hebben een uitstekende relatie met de overheid en stemmen regelmatig met hen af. Dat doen we onder meer met Logius, de organisatie die achter DigiD zit (een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken).
  • We worden regelmatig getoetst door onze klanten, waaronder Nederlands grootste financiële instellingen. Zij toetsen bijvoorbeeld de functionele inrichting van onze app en doen PEN-testen.

 

Verder hebben we een Compliance Officer, die onder andere controleert of we integer werken, risico’s vaststelt en die risico’s opvolgt. Ook houdt zij in de gaten dat we bijvoorbeeld conform ISO werken (zowel intern als extern bij onze leveranciers), zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat onze hele keten in orde is. Ook is zij altijd alert op nieuwe regelgeving en zorgt ze ervoor dat Ockto-medewerkers voldoende kennis hebben van risk- en compliance-zaken om hun werk naar onze standaarden te kunnen doen.

 


Marktleider mét ethische verantwoordelijkheid

Bij Ockto lopen we voorop op het gebied van Open Data met daarbij een gezond en duurzaam businessmodel. We worden dan ook regelmatig benaderd om mee te denken over initiatieven op dit vlak, zoals de EUDI-wallet en FIDA (Open Finance framework).

 

MyData primaryAls marktleider voelen we een sterke ethische verantwoordelijkheid en zijn we ons bewust van het belang van privacy en veiligheid. Onze verantwoordelijkheid op dat vlak nemen we dan ook altijd. Sinds jaar en dag houden we ons aan de principes van MyData.org: “We help people and organisations to benefit from personal data in a human-centric way”.

 

Verder hebben we in 2023 opnieuw de MyData Operator Award 2023 ontvangen. Dit betekent dat we worden erkend om onze ethische benadering van persoonlijke gegevens en dat consumenten hier bij ons zelf controle over hebben.

 


Ockto naar de toekomst

Met Ockto kies je voor een partner die meegroeit met de ontwikkelingen rondom het digitaal delen van persoonsgegevens, de Europese Digitale Identiteit en ID-wallets.

 

We lopen al jaren voor in dit domein en houden ons dagelijks bezig met data op een AVG-proof en veilige manier ophalen, samenvoegen en delen. En dat blijven we doen. Door proactief de ontwikkelingen in de gaten te houden en deel te nemen aan werkgroepen in Nederland en Europa kennen we nieuwe ontwikkelingen al voordat ze worden doorgevoerd en kunnen we continu aan alle regelgeving voldoen.

 

Wat de toekomst ook brengt, we blijven ervoor zorgen dat onze klanten de benodigde gegevens vertrouwd en eenvoudig via Ockto kunnen laten aanleveren, op het hoogst mogelijke beveiligingsniveau.

 


Benieuwd wat Ockto voor jou kan betekenen?

Wil jij ook aan de slag gaan met brondata? Wil je hiervoor kunnen vertrouwen op een ervaren en duurzame partner met een professionele werkwijze? Met de Ockto-app halen jouw klanten alle digitale gegevens direct op bij de originele bron én kunnen ze die veilig en vertrouwd aanleveren.

 

Ontdek hoe Ockto kan helpen om jouw processen efficiënt, veilig en simpel te maken. Vraag een vrijblijvende kennismaking aan en ontdek zo meer.

 Profielfoto Tim

Benieuwd wat Ockto voor jou kan betekenen?
Laten we er vrijblijvend naar kijken

Wil jij ook aan de slag gaan met brondata? Wil je hiervoor kunnen vertrouwen op een ervaren en duurzame partner met een professionele werkwijze? Met de Ockto-app halen jouw klanten alle digitale gegevens direct op bij de originele bron én kunnen ze die veilig en vertrouwd aanleveren.

Ontdek hoe Ockto kan helpen om jouw processen efficiënt, veilig en simpel te maken. Vraag een vrijblijvende kennismaking met sales manager Tim Bijvoet aan en ontdek zo meer. Vrijblijvend kennismaken             Of lees meer over Ockto