Blog

Geen kopie ID meer; digitaliseer je identificatieproces

In de financiele sector is het identificeren van klanten een van de onderdelen van het proces die het meest frustratie oproept. Je vraagt je regelmatig af of dat niet anders kan. Het is 2022, identificatie moet toch ook volledig digitaal kunnen?

Identificatie met kopie ID; tijdrovend en foutgevoelig

Je kunt inmiddels een hele lijst opnoemen met wat er allemaal fout kan gaan bij het aanleveren van een kopie ID. Iemand is zijn paspoort kwijt, de kopie is onleesbaar of de bijlage ontbreekt. Allemaal zaken die voor vertraging zorgen. Helaas, de acceptant moet weer terug naar de klant om ervoor te zorgen dat hij alsnog legitimatie aanlevert die voldoet aan alle eisen.

Werk je als hypotheekverstrekker, dan weet je hoe belangrijk het is om snel te handelen. Loopt de acceptatie vertraging op door niet volledige documenten waardoor de klant te laat is met zijn bod, of duurt het te lang om het koopcontract in orde te maken, dan is hij de nieuwe woning misschien wel kwijt.

Versnel en vereenvoudig je identificatieproces

Niet alleen voor de acceptant is het frustrerend dat hij/zij toch weer terug moet naar de klant, ook de klanten zelf zijn het inscannen of kopiëren van legitimatie voor identificatie liever kwijt dan rijk.

In dit digitale tijdperk zijn consumenten gedigitaliseerde processen gewend. De snelheid en eenvoud waarmee je tegenwoordig praktisch alles kunt regelen is eerder verwachting dan innovatie.

Digitale identificatie is betrouwbaar en snel. Het acceptatieproces wordt verkort en de frustratie over het identificeren met een kopie van het legitimatiebewijs wordt geëlimineerd.

Digitaal identificeren: met Ockto

Aangenaam; wij zijn Ockto en met OcktoID faciliteren wij digitale identificatie, o.a. voor hypotheekverstrekkers, private leasemaatschappijen en vastgoedverhuurders. Wij zijn van mening, net als jij, dat volledig digitale onboarding de toekomst is. Dat is de basis van Ockto; een platform waarmee jouw klant snel en veilig alle benodigde gegevens kan delen. Volledig digitaal.

Voor het digitaal en compliant identificeren hebben we OcktoID ontwikkeld. OcktoID gebruikt hiervoor data die is opgehaald via het publieke eID DigiD, gecombineerd met data die worden opgehaald met het private eID iDIN, of Mitek in het geval iDIN geen optie is.

Via Ockto haalt de consument eenvoudig en snel zijn gegevens bij deze eID's op. Na goedkeuring van de consument worden deze gegevens verstuurd waardoor een unieke set geverifieerde persoonsgegevens ontstaat uit de Basisregistratie Personen in combinatie met de bevestiging van de identiteit door een bank.

Daarmee levert OcktoID een digitale identiteitsverificatie die voldoet aan de eisen van banken, hypotheekverstrekkers en private lease companies.

Identiteitsverificatie conform wet- en regelgeving

Elektronische identiteitsverificatie mag conform de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) bijvoorbeeld gebruikt worden voor de identificatie en verificatie van een persoon, als deze aan het eIDAS betrouwbaarheidsniveau Substantieel voldoet.

Identificatie en verificatie met behulp van iDIN of Mitek voldoet hieraan. Dit wordt ook onderschreven door De Nederlandsche Bank (DNB).

New call-to-action

Maar alleen identificeren met iDIN of Mitek is voor de Wwft niet voldoende. Er wordt zo al wel voldaan aan de Wwft-eisen voor digitale identificatie, maar niet alle gegevens die vanuit de Wwft moeten worden opgeslagen kan de consument via iDIN of Mitek verstrekken.

Om te zorgen voor een complete gegevensset met alle benodigde data, worden met OcktoID ook gegevens uit de BasisRegistratie Personen (BRP) opgehaald via DigiD.

We leveren niet alleen een volledige dataset. We doen ook een cross-check van de gegevens. Beter gezegd, we controleren of de belangrijkste persoonsgegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de data via iDIN of Mitek aan elkaar gelijk zijn. Zien we hier afwijkingen in? Dan krijg je daar een melding van. Hiermee zijn we eigenlijk substantiëler dan substantieel.

Identificeren met OcktoID voldoet hiermee ook aan de Europese richtlijn AMLD5 (in Nederland uitgevoerd in de Wwft). Met iDIN/Mitek controleren we of de klant op het benodigde level of assurance geïdentificeerd en geautentiseerd is.

Et voila. Daarmee is Ockto de oplossing voor snel, veilig en compliant digitaal identificeren.

 


Nieuwsgierig?

Kom in contact met één van onze brondata experts.

Naast het digitaal identificeren helpen we je ook met het digitaal ophalen van de andere gegevens voor jouw onboarding- of acceptatieproces. 

Vul het contactformulier in

Over Gert Vasse

Gert Vasse is directielid van Ockto. Vanuit zijn rol als Account Director is hij verantwoordelijk voor de Nederlandse B2B-klanten in alle branches waar Ockto gebruikt wordt, waaronder de hypotheekmarkt.

Gert heeft de helft van zijn 30-jarige carrière grotendeels gewerkt voor aanbieders en distributiepartijen in de hypotheekbranche, met name op het snijvlak van commercie – operatie – techniek. De laatste 10 jaar is hij vooral actief om vanuit datagedreven innovaties diverse markten, waaronder de hypotheekmarkt efficiënter en leuker te maken. 

Heb je een vraag aan Gert? Stel hem via ons contactformulier.