Blog

Open banking in Nederland: welke ontwikkelingen je moet volgen

Open banking is een vrijwel onuitputtelijk onderwerp van speculaties en voorspellingen gebleken.

Nadat PSD2 in 2019 de weg heeft vrijgemaakt voor Europa om deel te nemen aan de open-banking-revolutie, zien we in 2024 een breed scala aan disrupties in de markt. Daarom belooft 2024 een spannend jaar te worden voor zowel voorstanders als sceptici.

Zoals veel landen waar de PSD2-wetgeving tot nieuwe ontwikkelingen leidt, is ook Nederland druk bezig met open banking. Als het Verenigd Koninkrijk ons voorland is, kunnen we verwachten dat open banking na dit jaar een nog hogere vlucht gaat nemen. 

PSD2 UK
In dit korte artikel leggen we je drie interessante ontwikkelingen op het gebied van PSD2 en open banking.

1.  Markttoetreding van internationale concurrentie

PSD2 heeft het Europese speelveld grotendeels gelijkgemaakt, waardoor open banking steeds minder afhankelijk van grenzen is. De prognose voor 2024 is een eerste stap richting Europese marktconsolidatie.

Bedrijven zullen hun best doen om marktaandeel te veroveren buiten hun landsgrenzen. Nederland wordt als een waardevolle markt beschouwd door de hoge acceptatie van digitaal bankieren en de volwassen digitale-betalingenbranche.

Het is dan ook niet verrassend dat de eerste internationale spelers zich al hebben gemeld op de Nederlandse markt. De opkomst van internationale concurrentie zorgt voor diversificatie in de geboden proposities en zal het gebruik van open banking in Nederland versnellen.

Open banking

2. Go-to-markets uit samenwerking tussen fintech en gevestigde partijen

Er wordt veel gesproken over de samenwerking tussen fintechs en gevestigde partijen, vooral als het gaat om open banking. De afgelopen jaren zijn er steeds vaker vonken overgeslagen tussen traditionele spelers en challengers in open banking.

In de loop van 2024 zullen we een verdere toename zien van de implementatie van fintech-proposities in financiële diensten, en vice versa. Ook zien we dat veel gevestigde partijen de laatste maanden actief mogelijkheden tot samenwerking onderzoeken.

De focus lijkt te verschuiven van het bewaken van de smalle scheidingslijn tussen regulatie en innovatie naar echte go-to-markets voor open banking-proposities.

 

Vrouw smartphone blij

3. Open banking verspreidt zich buiten de financiële markt 

Een van de unieke kenmerken van open banking is de mogelijke toepassing ervan buiten de financiële sector. Tot nu toe gaat het bij de huidige meeste PSD2-vergunningen die in Nederland zijn verleend om bedrijven die financiële diensten verlenen of financiële technologie mogelijk maken.

De ervaringen uit het Verenigd koninkrijk laten ons echter zien dat klantloyaliteit, huisvesting, duurzaamheid en zelfs onderwijs (bijvoorbeeld financiële geletterdheid) slechts een paar gebieden zijn waarop open banking een impact kan hebben.

Nu het praktische fundament van PSD2 is gelegd, verwachten we dat er in 2024 meer nieuwe proposities uit de grond schieten in branches buiten de financiële sector.

Nederlandse voorbeelden daarvan zijn onder andere Woolsocks, waarmee je een cashback kunt krijgen bij alledaagse winkels, en de Buddy app, die is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten en als een budgetcoach fungeert. 

 

Wil je meer weten over hoe PSD2 voor jou kan werken, of over de concrete mogelijkheden?
Neem contact met ons op; we helpen je graag! 

 

Belangrijke parallelle ontwikkelingen 

In dit artikel hebben we vooruitgeblikt op drie verwachte ontwikkelingen voor open banking. Open banking in Europa maakt zich klaar om zijn ware potentieel te tonen, en dat geldt ook voor Nederland.

PSD2 is er, en door transactiegegevens te combineren met brondata en andere databronnen ontstaan er ook talloze mogelijkheden voor Open Finance.

Binnen allerlei organisaties, groot en klein, worden er voorbereidingen getroffen om nieuwe proposities te lanceren. Wil je zelf ook dit jaar starten met open banking, bekijk dan de drie stappen blog.

 

Benieuwd hoe open banking voor jou kan werken?

Ockto helpt je verder!

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over de toepassingen van open banking? Of ben je benieuwd hoe jouw organisatie concurrentievoordeel kan behalen met een open banking oplossing in 2024? 

Laten we samen brainstormen. We denken graag met je mee. 

Over Hidde Koning

Hidde Koning is Director Business Development bij Ockto en vanuit die rol verantwoordelijk voor marketing, sales en nieuwe markten. Hij heeft een achtergrond in verschillende strategische en commerciële rollen bij financiële dienstverleners en FinTechs. Tot eind 2022 was hij founder en CEO van Open Banking platform Bittiq. Na de overname van Bittiq door Ockto richt hij zich nu op de uitrol van de bredere Ockto proposities naar nieuwe klanten, markten en partners. Tevens is Hidde host van de Data Sharing Podcast.