Blog

Aan de slag met PSD2 in drie stappen

PSD2 kan van onschatbare waarde zijn voor het verbeteren van je financiële dienstverlening, maar kan ook intimiderend zijn. Om je op weg te helpen, bespreken we hieronder drie korte stappen voor de implementatie van PSD2. 

De transitie naar open banking verloopt snel, en het is onvermijdelijk dat open banking op de een of andere manier voordelen voor je bedrijf gaat bieden. In Europa wordt open banking gestimuleerd door de PSD2-wetgeving die ervoor zorgt dat consumenten veilig toegang hebben tot hun betalingsgegevens.

Aangezien PSD2 strenge eisen stelt aan elke partij die er zijn diensten aan wil koppelen, kan het opzetten van een project op basis van PSD2 overweldigend zijn. Gelukkig hoeft het dat niet te zijn. Hieronder staan drie overzichtelijke stappen om je op weg te helpen en voor het einde van het jaar aan de slag te gaan met PSD2.

1. De waarde van PSD2 begrijpen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een cruciale eerste stap is dat je de belangrijkste principes van PSD2 kent. Er zijn de twee kernvragen die daarbij moeten worden beantwoord: Wat kan PSD2 bieden en – nog belangrijker – wat niet?

PSD2 biedt in feite twee unieke diensten: het stelt consumenten in staat buiten hun bank om toegang te krijgen tot hun transactiegegevens. Daardoor kunnen bedrijven diensten aanbieden op basis van een gedetailleerd overzicht van de financiële situatie van consumenten. Ten tweede maakt PSD2 het mogelijk dat betalingen worden gedaan zonder tussenkomst van derden. Daardoor kunnen bedrijven kosten besparen en consumenten een betere ervaring voor betalingen bieden.

Omdat dat verschillende elementen van PSD2 zijn, is het belangrijk om in te schatten welke dienst, of combinatie van diensten, aansluit bij jouw behoeften. Hoewel transactiegegevens unieke diensten mogelijk maken op basis van financieel gedrag, laten ze maar één specifiek aspect van iemands financiële situatie zien: betalingsgegevens. Andere vragen die je in deze eerste fase wilt beantwoorden zijn:

●    Welke informatie kan ik uit transactiegegevens halen?
●    Hoe/waar past PSD2 in mijn klantreis?
●    Dekt PSD2 al mijn markten geografisch gezien?
●    Welke middelen moet mijn bedrijf inzetten en klaarzetten voor PSD2?

2. De waarde voor je bedrijf bepalen

Hoewel PSD2 potentieel van grote waarde is, is het een middel en geen doel op zich. Daardoor kan het lastig zijn om PSD2 in je eigen bedrijf te verkopen als je de voordelen niet duidelijk naar voren kunt brengen. Als je intern mensen wilt overtuigen van je PSD2-ambities, is het belangrijk dat je de businesscase achter de propositie helder verwoordt. 

Het precies omschrijven van de voordelen helpt niet alleen om de waarde voor je eigen bedrijfsonderdeel duidelijk te maken, het helpt ook bij het overtuigen van besluitvormers die misschien niet direct betrokken zijn bij de uiteindelijke propositie. Gelukkig maakt PSD2 veel duidelijke businesscases mogelijk. Een paar voorbeelden:

  • Klantbetrokkenheid
    PSD2 stelt je in staat een uniek kanaal op te zetten voor betekenisvolle interactie met klanten. Dat leidt op zijn beurt tot hogere tevredenheid en meer betrokkenheid bij waardevolle financiële producten, zoals beleggingsrekeningen of leningen.
  • Lagere operationele kosten 
    Het gebruik van PSD2 om interne processen te automatiseren en digitaliseren, kan veel tijd en werk besparen, bijvoorbeeld bij krediet- of hypotheektoepassingen.
  • Betere compliance 
    Open banking kan op een betrouwbare manier klantgegevens aanleveren waardoor onboarding- en actualisatieprocessen minder fout- en fraudegevoelig worden. 

Andere voordelen van PSD2 zijn:

  • Een kleiner risico bij kredietbeslissingen
  • Lagere acquisitiekosten, én lagere kosten voor fraude detectie
  • Nieuwe verdienmodellen worden mogelijk 
Het is cruciaal om meerdere businesscases vast te stellen voor de verschillende waardeketens in je bedrijf. Als PSD2 kwantificeerbare oplossingen voor meerdere uitdagingen in je bedrijf biedt, helpt dat om interne belanghebbenden te overtuigen van de waarde van PSD2. 

3. Kopen, ontwikkelen of allebei?

Zodra je het punt hebt bereikt dat je bedrijf concreet de ambitie heeft om een PSD2-oplossing te implementeren, is de volgende uitdaging van technische aard. De drempel voor het implementeren van PSD2 kan hoog lijken, omdat er een API-verbinding met elke afzonderlijke bank, een financiële vergunning en strenge veiligheidsmaatregelen voor nodig zijn. Natuurlijk zijn er veel partijen die je een groot deel van het werk uit handen kunnen nemen en oplossingen bieden voor het hele traject van vergunning tot propositie. Globaal kun je oplossingen die PSD2 mogelijk maken onderverdelen in vier categorieën.

License-as-a-service

Picture 1-1Om verbindingen tot stand te brengen met bank-API’s, heb je een PSD2-vergunning nodig. Het verkrijgen van zo’n vergunning is misschien zinnig voor een grote financiële instelling, maar misschien niet zo voor een startende fintech.

Daarom bieden bedrijven de mogelijkheid gebruik te maken van hun vergunning, wat jou eventuele wettelijke of nalevingsvereisten scheelt. Deze constructie heeft bepaalde implicaties (je hebt bijvoorbeeld nooit rechtstreeks toegang tot de financiële gegevens), maar de voordelen wegen over het algemeen op tegen de nadelen.

Aggregators

Zelfs met een eigen vergunning kan het opzetten van een verbinding met elke afzonderlijke bank (waarvan er duizenden zijn in Europa) een overweldigende taak zijn.

Om je te helpen die horde te nemen, bieden verschillende partijen een samenvoeging van al die verbindingen aan in één verbinding. Dat scheelt jou vervelend technisch werk, en vaak wordt het regelen van de toestemming van gebruikers ook door hen gedaan.

Data-crunchers 

Toegang hebben tot PSD2-gegevens is één ding, maar er nuttig gebruik van maken is iets heel anders. Transactiegegevens zijn zeer complex, en het vertalen ervan naar een waarde voor mensen is nog complexer. Daarom bieden bedrijven verschillende vormen van gegevensanalyse die jou en jouw klanten voorzien van de juiste output op het juiste moment.

Feature specialisten

De laatste stap in de keten is het omzetten van inzichten in tastbare toepassingen, bijvoorbeeld een app voor consumenten of bedrijfslogica voor je interne proces.

Voor elke propositie hebben bedrijven zich gespecialiseerd in het realiseren van een aantrekkelijk frontend product dat ze vaak merkloos aanbieden aan hun klanten. Er zijn ook bedrijven die een SDK (Software Development Kit) aanbieden: een verzameling tools waarmee je zelf een oplossing kunt ontwikkelen.

Je kunt zelf kiezen welk deel van het volledige pakket je wilt kopen of ontwikkelen. Veel bedrijven bieden een volledig verticale en flexibele vorm van implementatie. Uiteindelijk hangt je beslissing af van interne factoren, zoals je ontwikkelingscapaciteit, budget, bronnen en beoogde propositie.

Je hebt hoe dan ook een belangrijke stap voorwaarts gezet met je bedrijf en loopt voorop op het gebied van financiële dienstverlening van de nieuwste generatie. Ongetwijfeld ontdek je snel nog meer voordelen van open banking en de reikwijdte van de mogelijkheden ervan.

Wil je meer weten over het besluitvormingsproces rond PSD2 of over de mogelijkheden die het biedt? Neem contact met ons op; we helpen je graag!

Ockto als platform voor open banking en brondata

Ockto biedt zowel een API als eigen platform aan als het gaat om open banking en banktransacties. Via het platform van Ockto kan een consument op een veilige, snelle en AVG-proof manier persoonlijke informatie verstrekken aan dienstverleners die om deze informatie vragen.

Kredietaanbieders kunnen zo op een efficiëntere manier de informatie krijgen die ze nodig hebben voor de kredietbeoordeling. Daarbij zorgt Ockto voor een betrouwbaar proces waarbij je alleen die gegevens krijgt aangeleverd die absoluut nodig zijn.

Ockto app brondata

 

Benieuwd hoe open banking voor jou kan werken?

Ockto helpt je verder!

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen over het gebruik van open banking of brondata? Of ben je benieuwd hoe jouw organisatie concurrentievoordeel kan behalen met een open banking oplossing? 

Plan dan een gratis kennismaking in. We denken graag met je mee. 

Over Hidde Koning

Hidde Koning is Director Business Development bij Ockto en vanuit die rol verantwoordelijk voor marketing, sales en nieuwe markten. Hidde heeft een achtergrond in verschillende strategische en commerciële rollen bij financiële dienstverleners en FinTechs. Tot eind 2022 was hij founder en CEO van Open Banking platform Bittiq. Na de overname van Bittiq door Ockto richt hij zich nu op de uitrol van de bredere Ockto proposities naar nieuwe klanten, markten en partners.