Webinar & video

Snelcursus Open Banking: Inzicht in transacties en toepassingen

Met Open Banking kunnen we dieper inzicht krijgen in de financiële transacties van een persoon. Maar wat houdt het in en welke verschillende toepassingen biedt het?

In deze snelcursus over Open Banking neemt Hidde Koning, Director Open Banking bij Ockto, je binnen 10 minuten mee in de mogelijkheden van Open Banking en hoe het de sector kan helpen de overgang te maken van een bruto wereld naar een netto wereld.

 

 

Wat is Open Banking?

Open Banking is een game-changing ontwikkeling waarbij financiële instellingen, met expliciete toestemming van de klant, toegang krijgen tot zijn of haar bankgegevens. Deze transactiegegevens bevatten alle inkomsten en uitgaven van de klant. Analyses van deze gegevens kunnen banken en andere financiële instellingen gebruiken om een nauwkeuriger en dieper inzicht krijgen in de financiële situatie van een klant.

>> Lees meer over Open Banking en de basisprincipes

 

Inzicht in de Data

Het toepassen van de PSD2-regelgeving of het verkrijgen van transactiegegevens op andere manieren biedt een schat aan informatie. Een belangrijke eerste stap is het categoriseren van deze gegevens. Dit gebeurt volgens een categorisatieschema toegespitst op de gewenste use case. 

Denk aan een categorisatieschema voor persoonlijke financiën, waarbij een gedetailleerd inzicht ontstaat in bijvoorbeeld de uitgaven voor boodschappen en persoonlijke verzorging. Ook acceptatieschema's zijn van belang, waarbij we kijken naar inkomsten, vaste lasten en terugbetalingsregelingen voor leningen om een duidelijk beeld te krijgen van iemands financiële situatie.

 

Terugkerende transacties

Het is essentieel om te kijken naar de regelmaat van inkomsten en uitgaven. Bij inkomsten wordt natuurlijk gekeken naar het salaris, maar ook naar toeslagen of alimentatie.

Aan de uitgavenkant zijn zaken als woonlasten, energie en telecom belangrijk. Al deze gegevens kunnen met behulp van Open Banking inzichtelijk worden gemaakt.

 

Statistieken en Indicatoren

Met Open Banking kunnen we ook statistieken genereren, zoals het gemiddelde inkomen over een periode of het terugkerende karakter van bepaalde uitgaven. We kunnen zelfs de data combineren met informatie uit overheidsbronnen, bijvoorbeeld om te verifiëren of er alimentatie wordt betaald als iemand gescheiden.

 

Toepassingen van Open Banking

Nu we begrijpen wat Open Banking is en welke gegevens we kunnen verkrijgen, is het interessant om uitgebreid te kijken naar de praktische toepassingen ervan:

 • Personal Finance Management

  Binnen bijvoorbeeld een bankierenapp kun je met Open Banking transacties categoriseren en iemands vrije ruimte berekenen, zodat klanten niet alleen inzicht krijgen in hun huidige financiële situatie, maar ook kunnen plannen voor de toekomst.
 • Automatische Acties

  Door 'If This Then That'-regels in te stellen, kunnen notificaties worden verstuurd of automatische acties worden uitgevoerd, zoals het automatisch overboeken naar een spaarrekening bij ontvangst van salaris.
 • Financieel Advies

  Met transactiegegevens krijgen we een nauwkeurig beeld van de bestedingspatronen van klanten, waardoor we beter advies kunnen geven dan alleen op basis van algemene bruto normen.
 • Acceptatie van Financiële Producten 

  Door Open Banking gegevens te gebruiken, kunnen we beter onderbouwde beslissingen nemen bij het accepteren van klanten voor financiële producten.

>> Lees ook Open banking in Nederland: welke ontwikkelingen je moet volgen

 

Privacy en Veiligheid

Uiteraard is privacy en dataminimalisatie van groot belang bij het gebruik van Open Banking gegevens. Met slimme filters kunnen alleen relevante gegevens worden verkregen en kunnen onnodige gegevens buiten beschouwing worden gelaten.

 

Hoe aan de slag te gaan?

Als je geïnteresseerd bent in het implementeren van Open Banking in je financiële diensten, zijn er twee manieren om dit te doen. Je kunt Ockto Open Banking direct integreren in bestaande applicaties, zoals een bank-app. Of je kunt gebruikmaken van de Ockto-app, die al veelvuldig wordt gebruikt en ook de mogelijkheid biedt om transactiegegevens op te halen via PSD2.

>> Meer over Ockto Open Banking

 

Conclusie

Open Banking biedt talloze mogelijkheden voor het verkrijgen van diepgaand inzicht en het bieden van verbeterde financiële dienstverlening. Het stelt ons in staat om klanten beter te begrijpen en hen passende financiële producten aan te bieden. Met het in acht nemen privacy en veiligheid kunnen we Open Banking inzetten om de financiële sector naar een hoger niveau te tillen.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Open Banking?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op voor een persoonlijke demo op maat.

Over Hidde Koning

Hidde Koning is Director Business Development bij Ockto en vanuit die rol verantwoordelijk voor marketing, sales en nieuwe markten. Hij heeft een achtergrond in verschillende strategische en commerciële rollen bij financiële dienstverleners en FinTechs. Tot eind 2022 was hij founder en CEO van Open Banking platform Bittiq. Na de overname van Bittiq door Ockto richt hij zich nu op de uitrol van de bredere Ockto proposities naar nieuwe klanten, markten en partners. Tevens is Hidde host van de Data Sharing Podcast.